Τι είναι το VPN?

VPN: Μια τεχνολογία που ολοι πρέπει να γνωρίζουμε…

Εν συντομία, το VPN είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού δικτύου μέσω του Διαδικτύου για να μοιράζονται τους πόρους ενός εταιρικού intranet με απομακρυσμένους χρήστες και άλλες θέσεις γραφείου της εταιρείας.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το VPN για να έχουν πρόσβαση στο οικιακό τους δίκτυο.

Το VPN (Virtual Private Network) είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε πριν από δεκαετίες και δημιουργήθηκε αρχικά για μεγάλες εταιρείες και κυβερνήσεις που χρειάζονταν ασφαλή μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των κεντρικών γραφείων τους και των εργαζομένων που εργάζονταν απομακρυσμένα.

Όμως, καθώς εξελίχθηκε το Διαδίκτυο, η ανάγκη για ένα εμπορικό VPN άρχισε να ενισχύεται. Θέματα όπως ο γεωφυσικός αποκλεισμός από πολλούς ιστότοπους, η επιτήρηση της κυβέρνησης, η λογοκρισία σε σχολεία, εταιρείες και σε ορισμένες ολόκληρες χώρες, επίσης μια αυξανόμενη δραστηριότητα hacking που απειλούσε ιδιωτικά δεδομένα καθιστούσε τις υπηρεσίες VPN απαραίτητες για τους καθημερινούς χρήστες. Ήταν φυσικό για το VPN να εξελιχθεί και έγινε, στις μέρες μας, εμπορικό και διαθέσιμο για κάθε χρήστη που ήθελε μια ασφαλή και ιδιωτική σύνδεση.

Είναι ασφαλές γιατί όταν το χρησιμοποιείτε συνδέεστε σε ένα διακομιστή που εκτελείται από έναν πάροχο VPN. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή VPN είναι κρυπτογραφημένα, έτσι ώστε μόνο εσείς να τα βλέπετε. Είναι σαν να έχετε ένα μυστικό και ασφαλές πέρασμα μεταξύ υπολογιστών ή μεταξύ ενός χρήστη και του Διαδικτύου.

Πώς λειτουργεί?

Ένα VPN λειτουργεί με την ενθυλάκωση και την κρυπτογράφηση όλων των πληροφοριών που προέρχονται και πηγαίνουν από τη συσκευή σας μέσω του πρωτοκόλλου της Gateway για την κίνηση στο διαδίκτυο και στη συνέχεια δρομολογούνται μέσω διακομιστών από διαφορετικές χώρες.

Ο κύριος σκοπός αυτού του μηχανισμού είναι να σταματήσει κάποιον τρίτο(εκτός δικτύου) να διαβάσει ή να κλέψει δεδομένα από την ηλεκτρονική σας δραστηριότητα, αλλά και να διασφαλίσει την ηλεκτρονική ανωνυμία, να παρακάμψει το γεωφυσικό εμπόδιο και να αποφύγει τη λογοκρισία.

Η διαδικασία είναι αποτελεσματική επειδή η κίνηση είναι κρυπτογραφημένη. Ο ESP(ο πάροχος) έχει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο κωδικοποίησης των πληροφοριών και μετά την αποκωδικοποίησή τους, έτσι ώστε κανείς άλλος εκτός από τον VPN server και τον χρήστη του VPN να μπορεί να το διαβάσει. Ουσιαστικά όλες οι πληροφορίες στις οποίες έχετε πρόσβαση ή στέλνετε από τη συσκευή σας πηγαίνουν, για λόγους ασφαλείας, μέσω μιας διαδικασίας κρυπτογράφησης. Εκτός αυτού, το VPN θα αποκρύψει τη διεύθυνση IP και θα το αλλάξει με τη διεύθυνση και τη θέση IP του διακομιστή VPN, οπότε κανείς δεν θα μπορούσε να σας παρακολουθήσει.

Τι να προσέξω πριν διαλέξω ενα VPN Provider?

Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε μια υπηρεσία VPN είναι:

Τιμή: Ενώ δεν χρειάζεται να επιλέξετε την πιο ακριβή επιλογή στην αγορά, μην διαλέγετε ούτε κάτι γελοία φθηνό. Αναζητήστε ένα VPN που προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια, λειτουργικότητα απορρήτου και επιλογές διαμόρφωσης σε λογική τιμή.

Ταχύτητα: Η χρήση ενός VPN αυτόματα επηρεάζει την ταχύτητα σύνδεσης λόγω του χρόνου επεξεργασίας που απαιτείται για την κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε ένα VPN που προσφέρει γρήγορη και σταθερή ταχύτητα που δεν επηρεάζεται από τις απαιτήσεις κρυπτογράφησης.

Απόρρητο: Όλα τα VPN ισχυρίζονται ότι παρέχουν ιδιωτικό απόρρητο, αλλά ορισμένα δωρεάν ή φτηνά VPN είναι γνωστά για την τήρηση αρχείων καταγραφής της δραστηριότητας των χρηστών. Από αυτή την άποψη, είναι πάντοτε συνετό να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο VPN ο οποίος είναι γνωστός για το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Εύκολη χρήση: Ένα VPN θα πρέπει να είναι εύκολο να δημιουργηθεί και να χρησιμοποιηθεί για ακόμη και τον πιο μη τεχνικό χρήστη – ακόμα και αν οι γνώσεις σας στους υπολογιστές ειναι ίδιες με αυτές του να φτιάχνεις τηγανιτό σαγανάκι!

Ασφάλεια: Πόσο καλός είναι ο πάροχος VPN στην αποτροπή της πρόσβασης των χάκερ και των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο στα δεδομένα σας;

Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για να προσδιοριστεί η αξία ενός VPN.

Αριθμός διακομιστών / χωρών: εάν χρειάζεται να συνδεθείτε σε διακομιστές σε όλο τον κόσμο… όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χωρών στις οποίες έχει σερβερς ο διακομιστής VPN τόσο το καλύτερο….

Αριθμός ταυτόχρονων συνδέσεων: Ενώ μερικά VPN σας επιτρέπουν να συνδέσετε μία μόνο συσκευή στην υπηρεσία τη φορά, οι ακριβότερες υπηρεσίες επιτρέπουν πολλαπλές ταυτόχρονες συνδέσεις. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.

Πλεονεκτήματα ενός VPN:

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση ενός VPN. Μερικά από αυτά είναι:

Αυτόματη κρυπτογράφηση: Με ένα VPN, όλες οι πληροφορίες που μεταφέρονται στο διαδίκτυο διατηρούνται ιδιωτικές και κρυπτογραφημένες. Όταν συνδέεστε μέσω VPN, τα δεδομένα σας διαβιβάζονται μέσω μίας ασφαλούς σήραγγας. Ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να υποκλέψει τα δεδομένα σας, δεν θα σημαίνει τίποτα, επειδή οι πληροφορίες σας είναι κρυπτογραφημένες και δυσανάγνωστες σε όλους τους άλλους.

Ασφαλής δημόσια WiFi: Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ανοιχτό ή δημόσιο WiFi για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αλλά το δωρεάν WiFi είναι επίσης ευάλωτο σε χάκερ και κακόβουλο λογισμικό επειδή η σύνδεση είναι ανοιχτή και δεν κρυπτογραφείται. Ο καθένας μπορεί να διαβάσει τα προσωπικά σας στοιχεία ή να τα χρησιμοποιήσει για ανήθικους σκοπούς. Ένα VPN σας κρατά ασφαλές στο δημόσιο Wifi, κρυπτογραφώντας τις συνδέσεις σας και αποκρύπτοντας τα προσωπικά σας δεδομένα.

Παράκαμψη της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο: Οι άνθρωποι που ζουν σε καταπιεστικό καθεστώς δεν μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η λογοκρισία στο Διαδίκτυο καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα VPN είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την παράκαμψη της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. Ένα VPN κρυπτογραφεί τις συνδέσεις, αποκρύπτει την πραγματική σας διεύθυνση IP και σας επιτρέπει να περιηγηθείτε με ασφάλεια και ανώνυμα στο Web, κάνοντας παρελθόν την λογοκρισία.

Ασφαλείς διαδικτυακές συνομιλίες: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν υπηρεσίες VoIP όπως το Skype και το Google Voice για να επικοινωνούν με άλλους. Αυτές οι υπηρεσίες δεν έρχονται με κρυπτογράφηση, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μηνύματά σας και οι συνομιλίες σας μπορούν να παρεμποδιστούν από τους ξένους. Ένα VPN είναι επωφελές για την κρυπτογράφηση όλων των κλήσεων και των μηνυμάτων σας και τη διατήρησή τους ιδιωτικές, ακόμη και να σας βοηθήσουν να παρακάμψετε την παρακολούθηση και τη λογοκρισία κρατώντας σας ανώνυμη.

Διακοπή παρακολούθησης Google: Όλοι γνωρίζουν πώς η Google συλλέγει προσωπικά δεδομένα παρακολουθώντας τη δραστηριότητα των χρηστών. Η χρήση ενός VPN είναι μια λαμπρή λύση σε αυτή την ενοχλητική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Ένα VPN σας κρατά ασφαλές και ανώνυμο ηλεκτρονικά, οπότε το Google ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις δραστηριότητές σας στον Ιστό.

Παράκαμψη γεω-συγκεκριμένων μπλοκ: Θέλατε ποτέ να αποκτήσετε πρόσβαση στο Netflix USA δείχνει ενώ είστε στην Ελλάδα; Το VPN είναι η απάντηση.
Επειδή ένα VPN έχει διακομιστές σε όλο τον κόσμο, σας επιτρέπει να παρακάμψετε εύκολα γεω-συγκεκριμένα μπλοκ και να αποκτήσετε πρόσβαση στο Netflix από οποιαδήποτε περιοχή μέσω διακομιστών στη συγκεκριμένη χώρα.

Ασφαλείς λήψεις: Αν και τα τραγούδια και οι ταινίες είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε κάποιους ιστότοπους, οι περισσότεροι από αυτούς τους ιστότοπους είναι παράνομοι και παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τέτοιους ιστότοπους, γεγονός που τους καθιστά συχνά λίγο επικίνδυνο για χρήση. Ένα VPN κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας, σας κρατά ανώνυμο και καθιστά τα λήψεις σας ασφαλή χωρίς τον κίνδυνο παρακολούθησης.

 

Τελικά αξίζει?

Η εγγραφή σε έναν αξιόπιστο πάροχο VPN θα σας κοστίσει 3-4 ευρώ κάθε μήνα. Ωστόσο, τα οφέλη, τόσο από την άποψη της προστασίας του ιδιωτικού σας απορρήτου στο Internet, όσο και από το ξεκλείδωμα των καναλιών, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα χρήματα που πληρώνετε.

 

Με ενδιαφέρει να λάβω βοήθεια για να δημιουργήσω μια σύνδεση VPN